Nórka Bergerová získala zlato v stíhačke na MS, 14. Kuzminová

10.02.2013 Celý región

Nové Město na Morave 10. februára (spravodajca TASR) - V šprinte na 10 km žien sa na majstrovstvách sveta v Novom Měste na Morave nórska výprava dočkala ďalšieho zlata.

Tora Bergerová napodobnila Emila Hegleho Svendsena a ukula ďalšie zlato, striebro patrilo Poľke Krystyne Palkovej (+18,5) a bronz Ukrajinke Olene Pidhrušnej (21,5).

Slovenský tábor veľa dôvodov na radosť nemal, 14. Anastasia Kuzminová (+1:25,3), 18. Jana Gereková (+1:48,4) a 53. Paulína Fialková (5:30,0) skončili bez výraznejšieho prieniku vpred.

Stíhačka nadviazala na šprint, v ňom triumfovala Ukrajina so zlatou Pidhrušnou, podporila ju aj Vita Semerenková na treťom mieste. Ani jedna však svoje úsilie nedotiahla vydarene do konca, aj keď bronz Pidhrušnej bolo viac ako sa pred MS tipovalo. Vite Semerenkovej 9. miesto určite neulahodilo, čo najviac zaimponovalo, bol výkon Tory Bergerovej. Jej streľba 0-1-2-0 prezrádzala, že najmä na prvej streľbe stojmo mala ťažkosti, ľahko ich však prekonala, aj preto, že Pidhrušná zastrieľala úplne identicky a aj Palková sa raz pomýlila.

Zatiaľ sa nad Novým Městom na Morave rozprestrela nórska zástava, Svendsen i Bergerová valcujú konkurenciu a len jediný raz pripustili, aby na piedestál vystúpil niekto iný. Čo sa považovalo pri zlate Bergerovej za prirodzené, pri striebre Palkovej už nie, zo siedmej priečky sa posunula na druhú a keby sa v záverečnej streľbe stojmo raz nepomýlila, mohla aj zvíťaziť. Zlatá zo šprintu Ukrajinka Pidhrušná zachraňovala situáciu bezchybnosťou v poslednej streľbe a bronz si v záverečnom kole už ustrážila.

Slovenské nádeje sa vkladali do dvoch líderiek, bojovali statočne, no výraznejší výsledok sa nezrodil. Kuzminová (strelecká bilancia 0-1-2-1) po smole v šprinte so zaseknutou nábojnicou sa zlepšila, zo 17. miesta poskočila na 14-te, Jana Gereková (1-1-1-1) sa naopak pohoršila, keď 11. šprintérsku priečku už nezveľadila a klesla na 18. miesto. Pre Paulínu Fialkovú zostalo v jej premiérovej stíhačke na vrcholnom podujatí medzi ženami 53. miesto ((0-2-2-2), kariérne maximum, hlavne preto, že nazbierala až šesť trestných okruhov (0-2-2-2).

Zlatá Nórka Bergerová vo svojich 31 rokoch nazbierala v kariére už štyri tituly majsterky sveta, priemérovo v stíhacích pretekoch až teraz. Obhajkyňa titulu Bieloruska Domračevová po výbuchu v šprinte obsadila až 25. miesto. Najvýraznejšou 'skokankou' sa stala Nemka Henkelová, z 33. miesta sa posunula na šieste a bola jedna z trojice, spolu s Ruskou Glazyrinovou a Bieloruskou Skardinovou, ktorá vybielila všetkých 20 terčov.

Oči Anastasie Kuzminovej v cieli prezrádzali, že prevláda smútok. "Po výsledku zo šprintu sa už ťažko dalo pomýšľať na výraznejší prienik a aj sebavedomie trochu utrpelo, chýbala väčšia istota v streľbe. V šprinte som si trúfala na oveľa viac, nepríjemná príhoda so zaseknutou nábojnicou ma stála veľkú stratu. Napriek tomu som mohla aj s týmto mankom v stíhačke zabojovať o popredné umiestenie. Po druhej ležkovej streľbe som neustále dúfala, že to bude dobré. Bohužiaľ prvú stojku som pokazila a strata sa nabaľovala. Pri toľkých výstreloch je streľba vždy rozhodujúca, nohy mi definitívne podlomila stojka. Nádeje na top desiatku sa rozplynuli, fyzicky som sa cítila v pohode, no všetko bolo o tej nešťastnej streľbe. Nezabudnem na tú príhodu zo šprintu so zaseknutou nábojnicou, v živote sa mi to nestalo a malo to veľký vplyv na moje obe vystúpenia. Snažila som sa zabudnúť, no hlavu si úplne vyvetrať je veľmi ťažké."

Jana Gereková v nálade pripomínala Nasťu, no trochu si aj zadosťučinenia dopriala. "Úplne sklamaná nie som, trošku ma mrzí streľba so štyrmi chybami, niečo mi teda k spokojnosti chýbalo. Snažila som sa stojky ustáť, nepodarilo sa, streľba rozhodovala, bežecky veľké rozdiely nenastali. Ten povestný vietor ma prinútil oproti nástrelu korigovať mieridlá, fúkal však z jedného smeru, čo bolo jednoduchšie. Môj čas, dúfam, že ešte len príde. Zatiaľ mi to úplne nevychádza, pomaličky, krôčik po krôčiku sa však posúvam vpred, pomáha aj psychológ, dodáva vieru, olympiáda je na dohľad, len si treba veriť."

ženy - stíhacie preteky na 10 km: 1. Tora Bergerová (Nór.) 28:48,4 (3 tr. okr.), 2. Krystyna Palová (Poľ.) +18,5 (2), 3. Olena Pidhrušná (Ukr.) 21,5 (2), 4. Oľga Zajcevová 23,0 (3), 5. Jekaterina Glazyrinová (obe Rus.) 45,4 (0), 6. Andrea Henkelová (Nem.) 49,2 (0), 7. Ann Kristin Flatlandová (Nór.) 1:08,3 (1), 8. Veronika Vítková (ČR) 1:10,1 (2), 9. Vita Semerenková (Ukr.) 1:10,9 (4), 10. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 1:15,5 (4), ...14. Anastasia Kuzminová 1:25,3 (4), 18. Jana Gereková 1:48,4 (4), 53. Paulína Fialková (všetky SR) 5:30,0 (6)Nórka Bergerová získala zlato v stíhačke na MS, 14. Kuzminová
 

Vyberte región